Ismerje meg közelebbről az iskolát

2020.03.03

A legtöbb gyermek nagy izgalommal és türelmetlenül várja, hogy először beléphessen az iskola kapuján. Eleget hallotta már otthon, az óvodában, a nagyszülőktől, hogy milyen jó lesz neki és milyen nagyfiú/nagylány már, hogy iskolába mehet, szeretné végre saját maga megtapasztalni ezt a változást, amiről mindenki annyit beszél mostanában. Természetes, ha van egy bizonyos mértékű drukk ilyenkor a gyermekben, ám ezt mindenképpen érdemes oldani. Főleg, ha tudjuk, hogy egyébként is hajlamos az új helyzetek miatti szorongásra.

Ismerje meg közelebbről az iskolát

Az első tanítási nap előtti napokban nem árt közelebbről is szemügyre venni az iskola épületét és környezetét.

Az első néhány tanóra még csak ismerkedéssel telik majd, de már korábban is jó, ha megismeri a gyermek az odavezető útvonalat, bekukucskál a tantermekbe, megnézi az udvart, a tornatermet.

Ha erre a nyári szünetben nincs lehetőség, de már az előző tanévben kiderül, hogy felvették a gyermeket, akkor akár még a nyár folyamán érdemes megejteni a bejárást.

Ha másért nem, azért mindenképpen, hogy a leendő elsősnek legyen elképzelése arról, milyen a kisiskolások élete. Minden bizonnyal ő is azonnal iskolatáskát akar majd, otthon akár tanítós játékot is lehet vele játszani, ha van kedve hozzá.

A gyerek is válogathasson a tanszerek között

A tanszerek bevásárlása hatalmas élmény egy leendő elsősnek. Érdeklődve fog rákérdezni mindenre, amit a kosárba pakolnak a szülei, legyen az logikai készlet, vonalzó vagy füzetcsomag.

Nem árt őt is bevonni a döntésbe, például, hogy két radír vagy faragó közül neki melyik tetszik jobban.

Hazatérve a gyerekek szeretik nézegetni a leendő munkaeszközeiket, komoly türelemjáték lesz megálljt parancsolni maguknak, hogy ne kezdjenek el mindent kibontogatni és kipróbálni.

Néhány eszközt persze engedjünk nekik használni és tudatosítsuk, hogy minden az övék, de majd az iskolában a tanító néni fogja megmutatni, mi mire való.

Ismerje meg a leendő társait

Az iskolás gyermekek a nap nagy részét a társaik között töltik és bár kezdetben csak nézegetik egymást, hamar összeismerkednek.

Az életre szóló barátságok nem az első napokban köttetnek, de ha már van ismerős, akihez lehet szólni, az nagy megkönnyebbülés lehet egy szorongó kiselsősnek.

Ha van olyan gyermek, akiről vagy akikről tudható, hogy szeptembertől ugyanabba az osztályba jár majd, vagy már az óvodában is ismerték egymást, szervezhetünk vele közös programot, akár a szülőkkel együtt is.

Lesznek, akik kapva kapnak majd az alkalmon és szívesen részt vesznek egy közös fagyizáson. Persze olyan szülők is akadnak, akik elzárkóznak minden iskolán kívüli "kötelezettségtől", ezen fölösleges megsértődni.

Bezzeg az én időmben...

A 6-7 éves kor még nem az az időszak, amikor a gyerek papolásnak veszi, ha a szülő a saját gyermekkoráról kezd el sztorizgatni (az majd néhány évvel később jön).

Ilyenkor még megnyugtatólag hat, ha őszintén bevalljuk az iskolával kapcsolatos kezdeti félelmeinket, majd hozzátesszük, hogy ezek jórészt alaptalanok voltak.

Az iskolában vannak szabályok, meg kell felelni bizonyos elvárásoknak, de alapvetően nem egy börtön.

Rengeteg új dolgot lehet megismerni, új barátokat szerezni, ráadásul a nyári szünet is sokkal hosszabb, mint az óvodában volt, legalább két teljes hónap.

Semmiképp se mondd neki: ne félj!

Fölösleges a leendő elsőst még azzal is terhelni, hogy ne féljen az iskolától. Természetes, ha fél, ha szorong, ha nem tudja, mi vár rá és ettől néha rosszul érzi magát.

Féljen csak, ebből is látszik, hogy tisztában van a helyzettel, jól látja, hogy nagy változás következik be az életében és később büszke lehet arra, hogy ügyesen helyt állt.

Ne siettessük az első elinduláskor

A legtöbb iskolába már az első napon nyolc órára bent kell lenni a tanteremben, így a korán kelés garantált.

A szülő feladata, hogy a gyermek időben lefeküdjön, mindent előkészítsen a másnapra, ha lehet, még előző este, hogy az első reggelen minden flottul menjen, ne kelljen kapkodni.

Az sem számít túlzásnak, ha a kedvenc reggelijét kapja az újdonsült kisdiák, mielőtt a hátára akasztjuk az iskolatáskát.

Faggatózás helyett érdeklődés

Az első nap az iskolában sosem egyszerű. Rengeteg inger éri ilyenkor a gyermeket, új neveket kell megjegyeznie, kimarad az óvodában szokásos ebéd utáni pihenő, nem csoda, ha fáradtan lép ki az iskola kapuján.

Ilyenkor ahelyett, hogy lerohanná a szülő és faggatni kezdené a nap eseményeiről, jobb egy kicsit hagyni ülepedni a dolgokat.

Nem is kell azonnal haza sietni, be lehet ülni egy cukrászdába vagy megenni egy kakaós csigát a parkban, s közben türelmesen érdeklődni, hogy mi történt a suliban.

Ha érzi a gyerek, hogy most csak rá figyelnek, hamar elkezd mesélni.

Forrás: www.bien.hu