A jó iskolatáska ismérvei

2019.01.06

A jó iskolatáska 10 ismérve

Ha a család úgy dönt, hogy valamilyen tárgyi ajándékkal is emlékezetessé tenné az óvodai ballagást, praktikus választás az iskolatáska. De mire érdemes figyelni, ha egy jól használható, strapabíró darabot szeretnénk, amely a megajándékozott tetszését is jó eséllyel elnyeri? 

Mire figyeljünk, ha iskolatáskát ajándékozunk ovis ballagásra?

A gyerekek egészen más szempontok mentén döntenek, ha az iskolatáskájukról van szó. Megeshet, hogy első látásra beleszeretnek egy táskába, mert azon a kedvenc mesehősük látható, a szülő azonban másik - praktikusabb, strapabíróbb, gerinckímélőbb - darabot szeretne - mondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. A vonzó külső tulajdonságok mellett egyértelműen érdemes más szempontokat is figyelembe venni.

Vigyáz a hátára

A napi tanszerek súlya akár több kg is lehet, nem mindegy, hogy ez a súly hogyan oszlik el a gyermek hátán. Az ergonomikus iskolatáskák kialakítása miatt a gerincet és a vállakat kevésbé éri terhelés, a gyermekek könnyebbnek is érzik az ilyen típusú táskákat.

Könnyen tisztítható

Elég egy rosszul lezárt uzsonnás doboz, de akár a mindennapos használat közben is koszolódhat úgy a táska, hogy gyakran kell tisztítanunk. Ilyenkor hasznos, ha az anyaga könnyen tisztítható, akár egy szivaccsal is átdörzsölhetjük, de a mosógépbe is bedobhatjuk, ha szükséges.

Jól tagolt

A kis elsősöknek meg kell tanulniuk, hogy melyik órára melyik könyvre, füzetre van szükség. Ahhoz, hogy ezt megkönnyítsük, segíthet, ha a táskája megtartja a formáját, jól tagolt, több része van, ezekben akár cipzárral elkülönítve, akár gumis megoldással rögzíteni tudja a tanszereit. Ha csak egy nagy részbe pakol mindent, a könyvek és a füzetek a nap folyamán összekeverednek, gyűrődhetnek.

Van helye a kulcsoknak is

Kulcsok vagy egyéb apróságok - aprópénz, radír, hegyező, ha a tolltartóban nem fér el - számára is hasznos, ha van egy kis zseb a táskán belül. A kulcsok megőrzését segíti a kulcstartó szíj vagy csat, amivel a táskához kapcsolhatjuk azokat.

Nem izzaszt meg

Melegebb őszi és tavaszi, év végi napokon jöhet jól, ha az iskolatáska hátrésze légáteresztő anyagból készült, hálóval ellátott. A jobb szellőzésnek köszönhetően a gyerek háta kevésbé izzad, ami különösen akkor lesz lényeges, ha hosszabb távon is viseli majd, gyalog, egyedül jön haza az iskolából.

Strapabíró cipzárak

A sietős gyerekkezek hirtelen mozdulatai és a jól megpakolt, de rosszul elrendezett iskolatáskák tartalma bizony nagy erőpróba elé állítja a cipzárakat. Ha a tanszerekkel el is bírnak, számoljunk azzal, hogy melegben egy mozdulattal kitömi a táskáját a reggel még viselt őszi/tavaszi kabáttal, vagy az ünneplő ruha, tornazsák miatt kell a szokásosnál is többet bírnia a táskának. A gyenge minőségű cipzár itt feladja, és a gyerek szétnyílt táskával jön haza.

Vízálló, fényvisszaverővel ellátott

Apró, de nagyon a biztonságos közlekedést segítő, hasznos kiegészítő a fényvisszaverő csík az iskolatáska hátulján, oldalán vagy vállpánton. Ha a táska anyaga nem vízálló anyagból készül, akkor a könyvek és a füzetek is könnyen elázhatnak a táskában. Az átázott, elmosódott lapok pedig sok bosszúságot okozhatnak. Ezt megelőzendő, érdemes vízálló anyagból készült táskát választani, vagy olyat, amihez külön huzat kapható, amely segít a tanszereket esőben is szárazon tartani.

Puha vállszíj

Próbáltuk már ugyanazt a válltáskát felvenni télikabátban, illetve nyáron, egy topban? Ugye éreztük a különbséget? Pont így érez a gyermek is, ha egy vékony, bélés nélküli pánt nyomja a vállát. Hiába a kedvenc focicsapat, vagy legszebb hercegnő, párnázott és állítható vállpántok nélkül nem fogja szívesen hordani a kényelmetlen táskáját.

Kulacstartó

Sok kellemetlenségtől megkíméljük gyermekünket és magunkat is, ha olyan táskát választunk, amelynek külső részén palacktartó került kialakításra. Elég egy rosszul záródó kulacs, és az üveg tartalma eláztatja a táskában lévő könyveket, füzeteket. Ha azonban mindez egy külső, külön zsebben lévő kulaccsal esik meg, jó eséllyel csak a táska külsejét kell lemosnunk és megszárítanunk.

Szétszórt gyerekeknek

Habár a súlyát megnöveli, mégis praktikus lehet, ha olyan táskát választunk, amelyhez egy kisebbet lehet cipzárral az elejére kapcsolni. Tornaszer vagy edzőfelszerelés is helyet kaphat a kisebb táskában, így nem tudja a teremben vagy buszon felejteni a plusz tornazsákot.

Forrás: www.jatekliget.hu