Egy tanító néni levele

2019.01.07

Milyen tanácsokat adhatnék a leendő első osztályos gyerekek szüleinek?

Ne aggódjanak! A tapasztalat az, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak az új élethelyzethez, mint azt a szüleik gondolnák. Természetesen, ha már iskola érettek.

No, mi is azaz iskola érettség?

Ültessék le a gyereküket színezni, legózni, építő kockázni, de akár narancsot hámozni, diót törni, borsót fejteni és figyeljék meg, hogy 10-15 percen át egy helyben ülve, nem felállva, nem el- elszaladgálva ugyanazt a tevékenységet tudják-e végezni.

Ha igen, iskolában a helye, ha nem, beszéljenek az óvó nénikkel, ott hogy ül meg a foglalkozásokon, ha ott sem képes forduljanak szakemberhez pl. nevelési tanácsadó - iskola érettségi vizsgálat - különös tekintettel a figyelem, önfegyelem vizsgálatára. Hiszen az iskolában 3-szor, 4-szer, de akár 5-ször 45 percig is a padban kell megülnie.

Gondolják meg, ha 6 évesen szeretnék iskolába adni. Az én osztályomban a 28 tanulóból 3 ilyen gyermek van. Kettő kislány: ők jól vették az első évet és bírják a tőlük egy évvel idősebbek tempóját. A kisfiú a mai napig játékos, lassú, a figyelme sem tartós. Bizony a fiúknál kétszer is gondolják át, hogy 6 évesen az iskolában van-e a helye?

Praktikus tanácsok, amivel minket illetve a gyermekeinket segíthetik, hogy sikerekben gazdagon kezdhessük a szeptembert:

  • Tanuljanak meg önállóan öltözni, ruhát összehajtogatni, mosdóba menni. Keltsék előbb fel, szánjanak rá időt, hogy ne veszekedés és kapkodás legyen belőle.
  • Ne olvasni és írni tanítsák őt nyáron - ez a tanító nénik dolga. De színezzen, rajzoljon, ha bal kezes, bal kézzel, nem kell átszoktatni. Egyik tanítványom bal kézzel sokkal szebben ír, mint egy másik jobbal, mert van türelme és feladattudata. 
  • Nyírjanak, vágjanak ollóval, hogy tudja használni, az ujjaik megszokják az olló tartását (ma már van a balkezesek számára is olló!), a papír használatát
  • Tudjanak cipőt fűzni és masnit kötni.

Ugye még el sem kezdődött az iskola és máris mennyi "házi feladatot" kaptak?

A gyerekek fél év alatt sokat változnak, fejlődnek, nőnek testben, lélekben és tudásban. Szeressék őket, de ne pátyolgassák, óvják őket, de ne helyettük "dolgozzanak" és próbálják meg rendszerbe fogni a mindennapjaikat!

És sokat, sokat dicsérjék őket!

Forrás: www.erkeliskola.hu